Selecteer een pagina

Cyber verzekering Do or Don’t

Publicatiedatum
12 sep, 2021

l

Geschreven door
Debby De Weerdt

Helemaal nieuw zijn ze niet maar de laatste tijd zijn ze in opmars bij grote en stilaan ook meer en meer bij kleine bedrijven: cyber verzekeringen.

Wat is een cyber verzekering?

Een cyber verzekering verzekerd een onderneming tegen de risico’s die een onderneming loopt bij het beheren van data, aanvallen van cybercriminelen en in de meeste gevallen ook eigen schade. Wist u trouwens dat u als onderneming aansprakelijk kan worden gehouden als data die u beheerd wordt gestolen?

Wat dekt een cyber verzekering?

De cyber verzekering zal u dus bijstaan mocht u een cyberaanval te verwerken krijgen waarbij dat geblokkeerd, verwijderd of versleuteld werd door cybercriminelen. De meeste polissen dekken ook tussenkomsten voor het herstellen van verloren of versleutelde data,  ook bij een een poging tot afpersen. Bij de meest uitgebreide polissen zal ook het betalen van de afperssom inbegrepen zijn.

Maar meestal is ook “eigen schade” gedekt bij een cyber verzekering. Aanvallen op uw computersystemen kunnen namelijk grote gevolgen hebben op de operationele activiteiten van uw bedrijf. De verzekering kan u vergoeden voor de gederfde inkomsten, al dan niet na het hanteren van een wachtperiode.

De meeste polissen kunnen worden uitgebreid met dekking bij boetes (bijvoorbeeld bij het niet naleven GDPR), dekking van infrastructuur, upgrade van systemen na aanval (betterment), fraude en diefstal ten gevolge van cybercriminaliteit en claims te gevolge van posts op sociale media.

Wat is er niet gedekt?

Uiteraard is fraude nooit gedekt. Reputatieschade ten gevolge van cybercriminaliteit wordt zelden tot nooit vergoed. Verder zijn er de gebruikelijke uitsluitingen zoals gevolgen van terrorisme, lichamelijke schade, zaken die gekend waren voor het aflsuiten van de polis, slijtage, …

Do or Don’t?

Bij de meeste polissen is de dekking zeer ruim wat cybercriminaliteit betreft en de gevolgen ervan. Tevens worden cyber verzekeringen bijzonder kort up to date gehouden zodat u ook voor nieuwe vormen van cybercriminaliteit bent verzekerd.

Het al dan niet nemen van een cyber verzekering hangt natuurlijk voor een groot deel af van het type onderneming. Ondernemingen die veel data beheren zijn meestal sneller het doelwit van cybercriminelen. Maar helaas stellen we vast dat ook meer en meer “kleine” ondernemingen doelwit worden van cyberaanvallen. Hierbij is voorkomen natuurlijk nog altijd beter dan genezen.

Creatum raad dan ook al zijn klanten aan om hun systemen up to date te houden en regelmatig zelf te controleren hoe veilig ze zijn tegen aanvallen. Creatum kan hier helpen met raad en daad, ook door het aanstellen van specialisten in deze materie.

Do: ja, zeker als je veel data van klanten beheerd of als je systemen veeleer met internet verbonden zijn wat ze aantrekkelijker maakt voor een aanval.

Don’t: Als je nauwelijks data van klanten beheerd en je zelf goed aan preventie doet.

Meer info nodig over online beveiliging: contacteer ons!

Gerelateerde berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.